Amb alguns mòbils tenim les opcions de programar a quina hora volem que s’apagui i a quina volem que s’encengui. Una funció molt útil si vols aprofitar fins a l’últim miliamper de la bateria, per exemple per no deixar-lo carregant a la nit i que aquest dia i mig de durada es converteixi en dos dies. Des del fabricant espanyol bq ens expliquen tots els detalls sobre aquesta funció que ara t’explicarem.
Com programar l’encesa en els dispositius compatibles

Aquesta funció no ve inclosa en Android (encara que la interfície està estandarditzada) i no es pot veure a la gran majoria de mòbils o tablets. Són les marques que, al costat dels fabricants de processadors com Qualcomm o Mediatek, han de desenvolupar aquesta funció.
Aquesta opció permet configurar una hora perquè s’encengui el mòbil i una altra perquè s’apagui. També deixa indicar que dies ha de funcionar.
Si disposes d’un dels mòbils on es pot programar l’encesa no hauràs de rebuscar molt per la interfície per trobar l’opció. Es troba a la llista de paràmetres, a la part inferior, a la configuració del sistema sota el nom de “Programar encesa i apagat”.
Un cop entris en aquesta opció trobaràs l’hora a la que s’encendrà el mòbil i a la qual s’apagarà. Pots canviar qualsevol de les dues i fins i tot indicar quins dies vols que es repeteixi. En canvi, no pots afegir més hores per exemple perquè els caps de setmana funcioni a diferent hora que entre setmana.
De què depèn que el teu mòbil tingui l’opció

Com comentava uns paràgrafs més amunt, no és costum que els fabricants incloguin aquesta funció i resideix sobretot en els fabricants de processadors. Tant Qualcomm, com Mediatek, com altres, han de tenir l’opció de programar l’encesa per programari i proporcionar aquesta opció al fabricant de mòbils perquè l’integri en el sistema.
D’aquesta manera trobem que hi ha dispositius tant Qualcomm com Mediatek amb aquesta funció. També que, tot i que dos mòbils tinguin el mateix model de processador, pot un tenir l’opció i l’altre no. Xiaomi va començar a incloure el programador de l’encesa en alguns dels seus telèfons des MIUI 6. A Espanya tenim la sort de poder gaudir dels mòbils del fabricant bq que inclou, des dels seus primers i fins aquests dies, aquesta opció. Els Google Pixel o Nexus no disposen d’aquesta opció.
Són els fabricants de processadors que han d’incloure aquesta funció i proporcionar als fabricants de mòbils com bq o Xiaomi.
Com sap el mòbil quan s’ha de encendre

El processador és l’encarregat de la funció de programar l’encesa. Dins del que coneixem com SoC (System on Chip) hi ha multitud de components que s’encarreguen de diferents aspectes com per exemple de la càmera. Un d’aquests components és un petit processador de suport, no molt potent, que realitza les funcions de control.
Com creus que s’encén el mòbil al prémer el botó d’encesa? No fa una espurna i s’encén. Tampoc fa màgia. Simplement està connectat al petit processador de control dins el SoC i li dóna l’ordre que engegueu el dispositiu. També s’encarrega de gestionar les combinacions de tecles per encendre el mòbil en mode desenvolupament per exemple.
Entre aquests components resideix el RTC (Real Time Clock / Rellotge de temps real). És un rellotge que funciona en temps real i és l’encarregat de que el mòbil sàpiga encara apagat quina hora és. Encara que ara els ordinadors, mòbils i altres aparells es sincronitzen per internet, si no ho fan, veuràs que el rellotge no es queda congelat quan ho apagues. És perquè aquest rellotge intern continua funcionant.
D’aquesta manera, si el fabricant del processador el dissenya per a això, pot fer que quan aquest rellotge marqui una hora, el telèfon s’encengui. Que és el que passa quan programes l’encesa.
La importància d’una bateria amb un mínim de càrrega

Però estem parlant des de l’inici que apagues el mòbil, no el poses en repòs. Ho apagues del tot! Doncs sorpresa, aquest petit “processador” de control, incloent el rellotge, mai s’apaga, sempre està encès. Fins i tot quan el teu mòbil marca un 0% de bateria restant encara hi ha la suficient perquè funcioni.
El processador sempre necessita una mica de bateria perquè el dispositiu pugui subsistir.
Es diu molt que s’eviti deixar un mòbil sense bateria durant un llarg període de temps. La raó d’això és aquesta. Si es deixa un mòbil apagat, aquest segueix gastant una mica de bateria. Si deixes el mòbil al 0% de bateria durant molt de temps acabarà quedant-se totalment sense bateria, mentre que el “processador” de control s’apagarà i ja no respondrà a la pulsació del botó d’encesa.
Aquest sistema està present també en dispositius sense bateria, com ordinadors. Allà hi ha una petita pila que manté en funcionament els components necessaris de control quan es talla el corrent. Aquesta petita pila pots trobar-la sota el nom de CMOS.
El que un gest o una opció pot amagar

Moltes vegades no som conscients de tot el que un ordinador o el nostre mòbil pot arribar a fer quan premem un simple botó, com el d’encesa o es configura una opció.
Aquest és només un d’aquests exemples de funcions que amaguen darrere prou feina de maquinari i programari. On entra la col·laboració entre fabricants de components i de mòbils. I que demostra petits detalls que no tots els mòbils tenen.